Wat kost een AA-Accountant eigenlijk?

Accountants hanteren tarieven die vergelijkbaar zijn met die van andere professionele dienstverleners op de markt. Bij het bepalen van het honorarium houdt de accountant rekening met de aard en complexiteit van de werkzaamheden en het tijdsbestek.

Wat u jaarlijks uitgeeft, hangt onder andere af van de kennis en ervaring die u inschakelt. Voor het werk van assistent-accountants geldt een lager tarief.

Het is raadzaam vooraf met uw accountant overeen te komen welke werkzaamheden hij voor u verricht. U kunt afspreken dat u zelf een aantal administratieve zaken bijhoudt en hoe u het basismateriaal aanlevert. Uw accountant kan u een uurtarief berekenen. Vaak wordt echter voor een bepaalde activiteit – bijvoorbeeld het opstellen van de jaarrekening van uw BV – op basis van ‘aangenomen werk’ een totaalvergoeding afgesproken. Zo weet u van tevoren precies waar u aan toe bent.

De kosten van de accountant vallen in het niet bij de tol die u moet betalen wanneer uw onderneming zich minder goed ontwikkelt, doordat er bepaalde zaken over het hoofd worden gezien. Zo kan uw accountant voor uw onderneming veel meer verdienen en besparen dan hij kost. Bovendien is de rekening van de accountant fiscaal aftrekbaar.

Als (startende) ondernemer kunt u gebruik maken van het maandelijkse NBA-spreekuur dat bij veel Kamers van Koophandel wordt gehouden. Tijdens dit spreekuur kunt u korte, informatieve vragen stellen aan een accountant. Aan een dergelijk eenmalig adviesgesprek zijn voor u geen kosten verbonden. Voor eventuele vervolgvragen zal de accountant u verwijzen naar collega’s in de regio.

Bron: NBA